VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KPN trekt een van de biedingen in in de strijd om de Duitse belfrequenties

Misschien wel de belangrijkste gebeurtenis van 2010 voor KPN: de veiling van nieuwe mobiele telefonielicenties in Duitsland is begonnen. De aftrap is goed, maar dit zegt nog niks.

Na de eerste veilingdag met drie ronden is KPN als hoogste bieder uit de bus gekomen. KPN's Duitse mobiele netwerkaanbieder E-Plus heeft een bod uitgebracht op twee blokken in de bandbreedte van 800 megahertz. Voor elk blok heeft KPN 8,6 miljoen euro over.

Op de tweede dag besloot KPN een van zijn twee hoogste biedingen in te trekken. De telefonie-aanbieder wilde hier geen commentaar opgeven. KPN kan nog steeds worden gehouden aan het bod, indien geen van de overige deelnemers aan de veiling een hoger bod plaatst.

Waar gaat dit over?
In Duitsland worden nu de zogenoemde vierde generatie mobiele netwerken geveild. Deze netwerkfrequenties, die voorheen door onder meer radiozenders werden gebruikt, maken het mogelijk om high-definition video op mobiele telefoons te bekijken en om data sneller dan ooit te bekijken en te versturen.

Hoe zit het met de frequenties?
In 41 blokken worden verschillende frequenties geveild. De frequentie waar KPN op inzet is 800 megahertz, waarvoor zes blokken beschikbaar zijn. Deze laagste en interessantste frequentie heeft minder opstelpunten nodig om de golven op te vangen en is daarmee het meest kostenefficiënt. De concurrentie voor deze blokken is daarom groot.

Welke partijen dingen mee?
->
De twee grootste telefonieaanbieders in Duitsland: T-Mobile en Vodafone, met ieder een marktaandeel van ongeveer 30 procent. De verwachting is dat zij de eerste vier blokken opslokken.

->
De twee kleinere spelers in de markt: O2 (Telefonica) en E-Plus (KPN), met ieder een marktaandeel van ongeveer 15 procent. Zij strijden om de laatste twee blokken.

Wat zijn de belangen van KPN?
KPN heeft een vermogen uitgegeven om voet aan de grond te krijgen in Duitsland, de grootste consumentenmarkt van Europa. De Duitse activiteiten leveren inmiddels een kwart van de omzet van KPN op. Het telecombedrijf wil dit niet inleveren, maar als KPN zijn klanten in de toekomst geen draadloos internet kan aanbieden gaat het naar verwachting marktaandeel verliezen.

Deze frequentieveiling komt bovendien tien jaar na de vorige verdeling van de derde generatie licenties en zal ‘voorlopig de laatste zijn', aldus Matthias Kurth, president van de Duitse netwerkautoriteit. Wie de boot nu mist zal dit dus niet snel kunnen goedmaken.

Hoe hoog moet KPN inzetten op de veiling?
KPN heeft gezien de grote belangen geen andere keus dan het spel mee te spelen, maar een bloedige biedingenstrijd is zeker niet wenselijk. In de ‘position paper' van KPN over de veiling, geeft het concern aan dat het de strijd niet tegen elke prijs aangaat. Dat is ook gezien het verleden een verstandige keuze.

De combinatie KPN, Duitsland en frequentieveilingen bezorgt beleggers nog steeds koude rillingen. Vlak na de millenniumwisseling ging KPN bijna ten onder nadat het bedrijf zijn hand fors had overspeeld bij een veiling van frequenties. Herhaling moet worden voorkomen.

KPN heeft nu aangegeven de toekomstige opbrengst van de investering goed in het oog te houden en daar het bod op af te stemmen.

Zijn er alternatieve strategieën?
KPN zou samen met Telefonica-dochter O2 kunnen bieden. Een samenwerking betekent een halvering van de aanschafprijs, waardoor KPN zijn investering een stuk sneller kan terugverdienen. Bovendien kan verdere samenwerking voor beide partijen een concurrent minder betekenen, evenals lagere overheadkosten en efficiëntere verkoopkanalen. Nadeel is echter dat Telefonica financieel machtiger is dan KPN, wat O2 een gunstiger onderhandelingspositie verschaft.

Wat als KPN de frequenties misloopt?
Als de 800 megahertzfrequentie KPN niet ten deel valt, zal het telecombedrijf het netwerk op een andere manier moeten uitbreiden. Bijvoorbeeld door samen te werken met een netwerkpartner, door meer basisstations bij te bouwen of door hogere frequenties binnen te halen. Gevaar is wel dat E-Plus klanten verliest door het achterblijven van de netwerkcapaciteit.

Wat is de positie van E-Plus in Duitsland?
E-Plus is een prijsvechter die niet bekend staat om zijn beste dekking. Die strijd zal het ook na een gunstige afloop van de frequentieveiling niet winnen. Volgens het Duitse onderzoeksbureau Bernstein beschouwen Duitsers E-Plus als de telecomaanbieder met de slechtste netwerkcapaciteit in Duitsland. Op dit moment is de aanbieder echter niet de goedkoopste en dat zou wel passen bij het imago van het slechtste product. Volgens analist Robin Birnrnstock van Bernstein is het ‘prima om een inferieur product te verkopen, zolang het goedkoop is'.

Hoe gaat het nu verder met de veiling?
De eerste veilingdag met in totaal drie ronden is achter de rug. KPN heeft voorlopig het hoogste bod uitstaan op debandbreedte van 800 megahertz. Dit zegt nog niks. De veiling gaat net zo lang door tot er geen hogere biedingen meer worden uitgebracht. Dit kan dus nog dagen of weken duren. 

Op de eerste dag is in totaal 116,78 miljoen euro geboden op alle 41 frequentieblokken.

Aan het eind van de tweede dag bedroeg het totaal aan biedingen, inclusief het ingetrokken bod, 123,89 miljoen euro.

De verwachting is dat dit nog flink omhoog gaat. Analisten stellen dat de veiling tot een bedrag van euro 8 mrd kan opleveren.



Gerelateerde artikelen